ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στα γραφεία της ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 24, στη Λάρισα, φιλοξενείται η Στέγη Γραμμάτων, Τεχνών και ιστορικών αρχείων Λάρισας.

Αποτελείται από δύο τμήματα. Από το τμήμα της βιβλιοθήκης και το τμήμα των συλλογών, αρχείων και ιστορικών τεκμηρίων.

Το πρώτο τμήμα, είναι αυτό της ιστορικής βιβλιοθήκης.

nomiki prostasia 24 politismos 1Δημιουργήθηκε, από την συνένωση δύο επιμέρους ιδιωτικών βιβλιοθηκών.

Της προσωπικής βιβλιοθήκης του Κυριάκου Πράττου και της προσωπικής βιβλιοθήκης της φιλολόγου Ράνιας Γκότση.

Η στέγη Γραμμάτων, Τεχνών και ιστορικών αρχείων Λάρισας, δημιουργήθηκε από το Κυριάκο Πράττο και τη Ράνια Γκότση, έχοντας ως προαπαιτούμενο την αγάπη για την μόρφωση και την εκπαίδευση αλλά επίσης την έντονη επιθυμία για τη διάσωση, τη συλλογή, τη ταξινόμηση και τη διάθεση προς μελέτη αρχειακού και έντυπου υλικού.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών, που καλύπτουν όλους τους κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών.

Είναι και θεματική βιβλιοθήκη αλλά ταυτόχρονα αποτελείται και από μεμονωμένες – αυτόνομες βιβλιοθήκες συμπολιτών, που τις πρόσφεραν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρισας και ιστορικών αρχείων Λάρισας, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους, την αυτονομία τους και φυσικά την διαχρονικότητά τους.

Βασικά τμήματά της αποτελούν η Γεωργική Βιβλιοθήκη και η Φιλολογική Βιβλιοθήκη.

Η Γεωργική Βιβλιοθήκη αποτελείται από αρκετά μεγάλο αριθμό επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών, που στόχο έχει να καλύψει όλο το φάσμα της γεωργικής γνώσης και βοτανολογίας.

Επίσης η Φιλολογική βιβλιοθήκη απαρτίζεται από εξαιρετικά μεγάλο αριθμό τίτλων από την Ελληνική και την Αγγλική φιλολογία καλύπτοντας εκτεταμένο φάσμα από την Ελληνική και την Αγγλική λογοτεχνία και φιλοσοφία.

Επίσης στην βιβλιοθήκη περιλαμβάνονται:

  • βιβλία ιστορικού, φιλοσοφικού, λαογραφικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.
  • βιβλία που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της Ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας.
  • έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών.
  • Ελληνικά και ξενόγλωσσα εγκυκλοπαιδικά και λεξικογραφικά έργα.
  • Έργα της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας.
  • βιβλία θρησκευτικού και Θεολογικού περιεχομένου.
  • οικονομικές και νομικές εκδόσεις και περιοδικά.

Στο πλαίσιο του εμπλουτισμού της, η βιβλιοθήκη δέχεται συνεχώς προσφορές βιβλίων, αλλά και ολόκληρων ιδιωτικών συλλογών, οι οποίες διατηρούν την αυτονομία τους και την ακεραιότητά τους, ώστε ο επισκέπτης-μελετητής, να ανατρέχει και να μπορεί να αντιλαμβάνεται το πνεύμα των δημιουργών τους.

Το δεύτερο τμήμα, είναι των συλλογών των αρχείων και των ιστορικών τεκμηρίων, που στόχο έχει να διατηρήσει ανέπαφα αλλά και ολοκληρωμένα αρχεία και συλλογές ανθρώπων, που σε διαφορετική περίπτωση θα τεμαχίζονταν, θα κατακερματίζονταν και θα χάνονταν.

nomiki prostasia 24 politismos 2 nomiki prostasia 24 politismos 3